Lydytas sūris su graikiniais riešutais (Vokietija)

Lydytas sūris su graikiniais riešutais (Vokietija)


Sūris jums yra pats geriausias desertas? Tuomet šis tradicinis sluoksniuotas lydytas karvės pieno sūris papildomai pagardintas graikiniais riešutais yra būtent jums. Ryškūs riešutų, karamelės kvapai ir poskoniai, švelni tekstūra puikiai dera prie kavos ar klasikinės juodos arbatos.


Puikiai dera su kriaušėmis bei figomis. Išbandykite jį pateikę ant truputį paskrudintos itališkos tamsios duonos „Ciabatta“, su plonu sluoksniu medaus ir mėgstamo vaisiaus griežinėliu.

Kietasis sūris „Rotwein“ (Austrija)

Kietasis sūris „Rotwein“ (Austrija)


Sūriai su raudono vyno luobele labai populiarūs Alpių kraštuose: nuo Bavarijos Vokietijoje, Austrijos iki Pietų Tirolo Italijoje. Šis austriškas kietasis sūris brandinamas raudoname vyne, nuo kurio įgauna raudoną luobelę, stipresnio, prieskoniško skonio ir raudono vyno aromatų.


Siaura bordo spalvos juostelė dera su šviesiu kreminiu vidumi ir puošia sūrių užkandžių lėkštę. Dera su mėlynių džemu, tamsiomis uogomis: šilauogėmis, raudonomis vynuogėmis, taip pat duonos lazdelėmis, kumpiu ar dešra.

Kietasis sūris „Roviner“ (Vokietija)

Kietasis sūris „Roviner“ (Vokietija)


Karvių pieno vokiškas sūris priklauso Maasdammer tipo sūrių šeimai. Švelniai pikantiškas sūris suteiks jūsų karštiems sumuštiniams ypatingą skonį.


Klasiškai tinka gardinti patiekalus: įvairias pastas (makaronus), omletą, tarkuoti ant keptų bulvių, su daržovių troškiniais.

Puskietis sūris „St. Galler“ (Šveicarija)

Puskietis sūris „St. Galler“ (Šveicarija)


3 mėn. brandinimo švelnus puskietis sūris atkeliauja iš gausybę sūrių rūšių gaminančios Šveicarijos.


Malonaus makadamijų riešutų aromatų produktas ypatingai dera su daržovėmis, kumpiu ar virta dešra. Tad sūrį įdėjus į karštą sumuštinį su raugintais agurkėliais gausite skanų rezultatą. Jis labai tinka ruošiant sūrio fondiu.

Kietasis sūris iš avių pieno „Pecorino“ (Italija)

Kietasis sūris iš avių pieno „Pecorino“ (Italija)

Vienas iš klasikinių itališkų sūrių laikomas ir viena seniausių sūrių rūšių. Manoma, kad būtent juo vaišindavosi Senovės Romoje. Sūrio pavadinimas kilo nuo žodžio pecor, kuris reiškia avį.


Kietasis, druskingas, stipraus skonio, tankios, trupios tekstūros, pikantiškas sūris pamėgtas visame pasaulyje. Jis puikiai tinka gardinti klasikinius itališkus patiekalus: rizotą, gaminti klasikines pastas, pvz. Pasta alla Carbonara, Spaghetti Cacio e Pepe, gardinti kišą. Derinamas su džiovintais pomidorais ar mėgstamu džemu.


Šis produktas turi SKVN (PDO) sertifikatą (saugoma kilmės vietos nuoroda). Šis autentiškumo ženklinimas nurodo, kad produktas gali būti gaminamas tik tam tikroje geografinėje teritorijoje.

Prancūziškas kamambero sūris (Prancūzija)

Prancūziškas kamambero sūris (Prancūzija)

Kreminės konsistencijos prancūziška klasika kamemberas (Camembert) kilęs iš Normadijos, Prancūzijos. Švelnaus, truputį salstelėjusio, sviestiško skonio sūris su prancūzišku batonu, gabalėliu kumpio ar mėgstamo džemo mintimis nukels tiesiai į pikniką.Visą apskritimo formos sūrio gabalą galite kepti: išbandykite su medumi ir graikiniais riešutais, su česnako skiltelėmis, žolelėmis, apvyniotu kumpiu. Svarbu įpjauti sūrį, pagardinti mėgstamais ingredientais, suvynioti į foliją ir pašauti 15-20min į orkaitę. Pateikti su prancūzišku batonu ar skrudinta duonele. Beje, balta žievė, susidaranti dėl baltojo pelėsio, yra valgoma ir suteikia sūriui pikantiškumo.

Bri sūris (Prancūzija)

Bri sūris (Prancūzija)

Kreminis, švelnaus riešutų poskonio, kaulavaisių aromato ir įsimenamo skonio sūris. Jis atpažįstamas dėl savo baltojo pelėsio žievės ir glotnios konsistencijos vidaus. Kilęs iš regiono Sena ir Marna (Seine-et-Marne) Šiaurės Prancūzijoje. Prieš ragaujant rekomenduojama sūrį išimti iš šaldytuvo ir palaukti bent valandą, kol jis taps dar minkštesnis ir atsiskleis jo subtilūs aromatai. Idealiai tinka tiesiog su prancūzišku batonu ar derinant su krekeriais, kumpeliu. Puikiai su obuolių, kriaušės skiltelėmis, žaliosiomis vynuogėmis, slyvų ar figų džemu ar riešutais. Klasika – šampano ir bri sūrio derinys.

„Fromage de Bretagne“ (Prancūzija)

„Fromage de Bretagne“ (Prancūzija)


Iš Prancūzijos regiono Bretanės atkeliavęs sūris yra lengvos, kreminės konsistencijos, pasižymi švelniais persikų, grietinėlės aromatais.


Minkštasis sūris puikiai tinka su skrebučiu ir sviestu, krekeriais, aviečių, abrikosų džemu. Gali būti tobulas pusryčių partneris.

„Fromage de Normandie“ (Prancūzija)

„Fromage de Normandie“ (Prancūzija)


Prancūzijos regionas Normandija, iš kurio atkeliauja šis produktas, nuo seno laikomas vienu svarbiausių kraštu sūrių gamyboje. Minkštasis, šilkinės konsistencijos, gurmaniškas sūris puikiai tinka pateikti prie sūrių lėkštės ar asorti.


Jis lengvai derinamas su įvairiais džemais,net pomidorų ar karamelizuotų svogūnų, krekeriais, duonos lazdelėmis ar prancūzišku batonu. Sūris išsiskiria itin ryškiais grybų, virtų šakninių daržovių, kalafiorų aromatais. Jų neišsigąskite, o mėgaukitės ir atraskite tikrą klasikinį prancūzišką skonį.

„Tomme du pays Basque“ (Prancūzija)

„Tomme du pays Basque“ (Prancūzija)


Tomme yra sūrio rūšis, kilusi iš Prancūzijos ir Šveicarijos Alpių. Atpažįstamas iš pilkai rusvos plutos. Šis sūris pasižymi ryškiais lazdyno riešutų, džiovintų žolelių kvapais, intensyvaus riešutų, grikių poskonio, švelnios, standžios tekstūros. Vilioja savo įsimenama aromatų bei poskonių puokšte.


Derinant su vynuogėmis, saldžiais mėlynių ar slyvų džemais atsiskleidžia visiškai kitu amplua. Puikiai tinka su įvairių tipų duona, vytinta dešra. Tinka gaminti fondiu.

Sūris su pomidorais, alyvuogėmis ir bazilikais

Sūris su pomidorais, alyvuogėmis ir bazilikais


Dviejų savaičių brandinimo sūris itin ryškių pikantiškų žolelių aromatų. Ragaujant šį sūrį, atrodo lyg ragautum dalelę Italijos.


Jis puikiai tinka gardinti įvairias itališkas brusketas: su alyvuogėmis, su pomidorų užtepėle.

Kiti sūriai

Pelėsinis sūris „Gorgonzola“ (Italija)

Pelėsinis sūris „Gorgonzola“ (Italija)



Gorgonzola – mėlynomis gyslomis nusėtas pikantiškas mėlynojo pelėsio sūris kilęs iš Šiaurės Italijos. Tekstūra biri, minkšta ir kremiška. Yra dviejų rūšių – Gorgonzola Dolce ir Gorgonzola Piccante. Dolce – truputį saldesnis, o piccante itin pikantiško skonio. Išbandykite jį su grilio patiekalais, pvz. gardinant kiaulienos kepsnį. Sūris dera su figomis, kriaušėmis, riešutais. Taip pat su duonos lazdelėmis ir taure vyno.


Šis produktas turi SKVN (PDO) sertifikatą (saugoma kilmės vietos nuoroda). Šis autentiškumo ženklinimas nurodo, kad produktas gali būti gaminamas tik tam tikroje geografinėje teritorijoje.

Sūris su mėlynuoju pelėsiu „Blu Fou“

Sūris su mėlynuoju pelėsiu „Blu Fou“

Ryškaus aromato, kreminės konsistencijos, pikantiškas sūris su mėlynuoju pelėsiu – pamėgtas sūrių užkandžių lentos svečias. Išbandykite užkepti su persikais, figomis, kriaušėmis. Dera gardinti įvairius patiekalus – troškinius ar makaronus.

ĮSPŪDINGOJI SŪRIŲ IR UŽKANDŽIŲ LENTA

ĮSPŪDINGOJI SŪRIŲ IR UŽKANDŽIŲ LENTA


Tai sūrių lenta, kurią galėsite ruošti įvairioms progoms. Jeigu užsimanysite save ir artimuosius palepinti ištaigingai – rinkitės pilną visos lentos variantą. Jeigu reikės truputį mažesnės idėjos romantiškam vakarui – išbandykite derinius dalimis. O jeigu pusryčiauti norite, kaip tikras prancūzas, italas, austras ar vokietis – pasinaudokite derinių patarimais.


Daugelyje šalių labai populiaru pusryčiams rinktis keletą gabalėlių sūrio tepant jį ant šilto skrebučio su šlakeliu uogienės ar medaus. Sūrių lenta dažnai yra pateikiama po deserto, kaip vakarinis užkandis, dažnai ir vietoj deserto su galybe džemų, desertinių vynu ar portu. Mūsų krašte ji populiaresnė kaip užkandis prieš maistą.


Ruošiant sūrių lėkštę ar lentą, pagrindinė taisyklė yra improvizuoti. Nebūtina tiesiai iš sąrašo rinktis visus pagardus, tai – puiki proga pridėti savo mėgstamų produktų ar sunaudoti šaldytuve esamus džemus, o spintelėse to laukiančius krekerius. Juk svarbiausias čia – sūris.

  • Sūris su pomidorais ir alyvuogėmis
  • Kietasis sūris su raudono vyno luobele
  • Kietasis sūris Roviner
  • Puskietis sūris St.Galler
  • Kietasis avių pieno sūris Pecorino
  • Prancūziškas sūris Camembert
  • Le Brie sūris
  • Sūris Bretagne
  • Sūris Normandie
  • Sūris Tomme du pays Basque
  • Lydytas sūris su graikiniais riešutais
Keletas patarimų ruošiant užkandžių lentą su sūriais:

Keletas patarimų ruošiant užkandžių lentą su sūriais:

  • Ruošiant gausią sūrių lėkštę, stenkitės parinkti kuo skirtingesnių tekstūrų sūrių, taip kiekvienas ras savo derinį;
  • Sūriai neatsiejami nuo džemų ir uogienių, nebijokite improvizuoti rinkdami juos;
  • Krekeriai, duonos lazdelės, sūrūs sausainukai – dera puikiai;
  • Serviruodami batoną ar duoną, trumpai pašildykite jį orkaitėje arba pagaminkite skrebučius;
  • Vaisiai, uogos – ne tik puoš lentą, bet ir puikiai derės prie sūrių;
  • Įvairūs kumpiai, vytintos dešrytės dažnai puikiai dera su sūriais;
  • Atsižvelgiant į sezoną, miksuokite šviežias uogas bei vaisius su džiovintais;
  • Dažnai sūris turi riešutiško poskonio, tad riešutai užkandžių lentoje tiks puikiai;
  • Nepamirškite ir daržovių: pomidoriukai, marinuotos daržovės dera ant užkandžių lentos;
  • Alyvuogės, kaip ir sūris, kumpis ir duona – užkandžių klasika.

Nepabijokite ir dekoro: eukalipto lapeliai ar sezoninės gėlės sukurs ypatingą vaizdą bei aurą.

Ant jūsų lentos ar lėkštės netelpa visi sūriai? Nieko tokio – tegul lėkštė lieka tik pavadinimas, džemus ar kai kuriuos sūrius sudėkite į indus šalia – turėsite puikų užkandžių stalą.

Keletas mūsų siūlomų derinių

Keletas mūsų siūlomų derinių

  • Sūris su pomidorais ir alyvuogėmis dera su mėlynių džemu. Puikiai tinka ir su įvairių tipų duona, vytinta dešra.
  • Kietasis sūris su raudono vyno luobele dera su šilauogėmis, raudonomis vynuogėmis, taip pat duonos lazdelėmis, kumpiu.
  • Kietasis sūris Roviner dera su krekeriais, duonos lazdelėmis, sūriais sausainukais, vynuogėmis, kumpiu.
  • Puskietis sūris St.Galler dera su daržovėmis, kumpiu ar virta dešra.
  • Kietasis avių pieno sūris Pecorino dera su džiovintais pomidorais ar mėgstamu džemu.
  • Prancūziškas sūris Camembert dera su prancūzišku batonu, gabalėliu kumpio, braškių, aviečių džemais ar net pačia braške.
  • Le Brie sūris su obuolių, kriaušės skiltelėmis, žaliosiomis vynuogėmis, slyvų džemu ar riešutais.
  • Sūris Bretagne dera su skrebučiu ir sviestu, krekeriais, aviečių, abrikosų džemu bei šviežiomis braškėmis, avietėmis.
  • Sūris Normandie dera su įvairiais džemais (net pomidorų ar karamelizuotų svogūnų), krekeriais, duonos lazdelėmis ar prancūzišku batonu.
  • Sūris Tomme du pays Basque derinant su vynuogėmis, saldžiais mėlynių ar slyvų džemais atsiskleidžia visiškai kitu amplua. Puikiai tinka su įvairių tipų duona, vytinta dešra.
  • Lydytas sūris su graikiniais riešutais. Išbandykite jį pateikę ant truputį paskrudintos itališkos tamsios duonos „Ciabatta“, su plonu sluoksniu medaus ir mėgstamo vaisiaus griežinėliu.