Sveika ir skanu – šviežias sultis ir kokteilius gaminkite patys naudodami sulčiaspaudę arba plaktuvą
Mitybos specialistai rekomenduoja per dieną suvartoti 400-650 g vaisių ir daržovių. Daugeliui žmonių tai yra beveik nepasiekiamas tikslas. Nenuostabu, nes sveikai mitybai dažnai lieka per mažai laiko, ypač įtempto darbo metu. Todėl tokie virtuvės prietaisai, kaip sulčiaspaudės, plaktuvai ar smulkintuvai, idealiai tinka dideliam kiekiui vaisių ar daržovių, paruoštų valgyti per kuo trumpesnį laiką, paruošti. Įsigiję juos, daugelis žmonių sunkiai įsivaizduoja savo gyvenimą be šių praktiškų prietaisų ir džiaugiasi supratę, kad: sveika mityba pagaliau tapo realybe.
Tačiau kai sprendžiate, kokį prietaisą pirkti, neišvengiamai kyla keletas klausimų: Kuo skiriasi paruošimo būdai? Kaip veikia skirtingi virtuvės kombainai ir kokie jų privalumai bei trūkumai? Kaip iš vaisių gauti kuo daugiau maistingųjų medžiagų ir kas iš tikrųjų yra sveikiau? Sultys ar glotnutis? Šiame straipsnyje sužinosite viską, ką reikia žinoti apie sulčių spaudimą, maišymą ir smulkinimą.
Sulčių spaudimas, plakimas ir smulkinimas: Kuo skiriasi?
Visi, ketinantys įsigyti virtuvės pagalbininką vaisiams ir daržovėms apdoroti, turi iš ko pasirinkti: ar tai turėtų būti sulčiaspaudė, plaktuvas, ar mieliau smulkintuvas? Tai, kuris prietaisas geriausiai atitinka jūsų poreikius, visų pirma priklauso nuo to, kokiam paruošimo būdui teikiate pirmenybę.
Sulčiaspaudės iš vaisių ir daržovių spaudžia grynas sultis, o išspaudos lieka kaip atliekos.
Šiose išspaudose ypač daug ląstelienos. Tuo tarpu plaktuvai sutrina sveikus vaisius ir daržoves – galutinis rezultatas paprastai būna kokteiliai, kuriuose lieka visi vaisiai ir daržovės, todėl jie yra tirštesni. Smulkintuvai smulkina dar stambiau, nes šie prietaisai vaisius ir daržoves tik susmulkina, bet neperdirba jų į tyrę.
Kaip veikia sulčiaspaudės, plaktuvai ir smulkintuvai ir kaip juos naudoti
Sulčiaspaudės, plaktuvai ir smulkintuvai skiriasi ne tik veikimu, bet ir naudojimu. Paaiškiname svarbiausius skirtumus ir ypatumus.

Sulčiaspaudė
Sulčiaspaudės – skanios sultys jūsų namuose
Sulčiaspaudės išspaudžia vaisius ir daržoves ir taip gaunamos gardžios sultys. Spaudžiamą produktą tereikia perpjauti per pusę arba stambiai supjaustyti ir jį galima dėti į prietaisą kartu su koteliu ir luobele. Kietosios sudedamosios dalys lieka kaip išspaudos. Iš esmės yra dviejų tipų sulčiaspaudės: Sulčiaspaudės ir išcentrinės sulčiaspaudės.
Sulčiaspaudė sultis spaudžia mechaniniu slėgiu, o išcentrinė sulčiaspaudė vaisius sutrina iki 15 000 apsisukimų per minutę greičiu ir per sietą atskiria kietuosius ir skystuosius komponentus. Sulčiaspaudės vaisius ir daržoves perdirba švelniau, dirba tyliau ir gamina skaidresnes sultis nei išcentrinės sulčiaspaudės, tačiau jos paprastai yra gerokai brangesnės. Dauguma šiuolaikinių sulčiaspaudžių gali paversti beveik visų rūšių vaisius ir daržoves sultimis, kurios yra ne tik skanesnės, bet ir sveikesnės nei pramoniniu būdu pagamintos sultys iš prekybos centrų.
Sulčių spaudimas be sulčiaspaudės
Jei neturite sulčiaspaudės, bet namuose turite greitpuodį, sultis galite lengvai išspausti naudodami garus. Tam puikiai tinka daug vandens turintys vaisiai ir daržovės. Į greitpuodį įpilkite 100 ml vandens sudėkite 500 g vaisių ar daržovių ir įstatykite neperforuotą įdėklą, kuris tarnaus kaip surinkimo indas. Prieš dedant nuplautus vaisius ir daržoves į puodą, ant viršaus uždedamas sietas. Slėginę viryklę tereikia įjungti – visa kita padarys garai.

Plaktuvas
Pastatomas plaktuvas ir kiti plaktuvai sutrina vaisių ir daržovių gabalėlius į vientisą masę. Galutinio produkto konsistencija priklauso nuo sukimosi greičio, t. y. plaktuvo apsisukimų skaičiaus, žaliavų skystumo ir įpilto vandens kiekio.
Kadangi vaisiai ir daržovės perdirbami sveiki, jie turi būti atitinkamai paruošti. Reikia pašalinti sėklas, kotelius ir luobelę. Prieš įjungdami plaktuvą įsitikinkite, kad peiliai nėra užblokuoti. Turint galingą plaktuvą galima kietesnius ingredientus ar ledą plakti iš karto, tuo tarpu esant mažiau galingam prietaisui, juos geriau sudėti palaipsniui jau prietaisui plakant.

Smulkintuvas
Smulkintuvai veikia panašiai kaip plaktuvai, tačiau jie skirti vaisiams, daržovėms ir kitiems maisto produktams perdirbti į stambesnius gabalėlius. Daugelyje prietaisų norimą pjūvio tipą galima pasirinkti naudojant įvairius peiliukus. Kaip ir naudojant plaktuvą, taip ir šiuo atveju prieš stambiai supjaustant ir sudedant į prietaisą, visus vaisius ir daržoves reikia nuvalyti, pašalinti sėklas, kotelius ir, jei reikia, nulupti luobelę. Pirkdami tinkamą prietaisą, turėtumėte atsižvelgti į tai, kokius maisto produktus ketinate smulkinti. Ypač galingą prietaisą rekomenduojama naudoti šaldytiems ir labai kietiems maisto produktams smulkinti, o daugumai kitų atvejų pakanka maždaug 500 vatų galios.
Sulčiaspaudžių, maišytuvų ir smulkintuvų privalumai ir trūkumai
Privalumai | Trūkumai |
---|---|
|
|
Privalumai | Trūkumai |
---|---|
|
|
Privalumai | Trūkumai |
---|---|
|
|
Kas geriau? Sultys iš sulčiaspaudės ar glotnučiai iš plaktuvo?
Jei sprendžiate, ar geriau rinktis sulčiaspaudę, ar glotnučių plaktuvą, reikia atsižvelgti į keletą dalykų. Sultys yra lengvai virškinamos ir gali būti gaminamos iš beveik visų rūšių vaisių ir daržovių. Kita vertus, glotnučiuose yra daug skaidulų, todėl virškinimo problemų turintiems žmonėms jie tinkami tik iš dalies. Tačiau, kitaip nei sultyse, glotnučiuose lieka daugiau vitaminų ir maistinių medžiagų, nes susmulkinami visi vaisiai ir daržovės. Reikėtų nepamiršti, kad paprasti glotnučių plaktuvai paprastai negali tinkamai susmulkinti lapinių daržovių, žolelių ir kietų daržovių.
Priešingai galingi plaktuvai gali lengvai apdoroti net šių rūšių daržoves iki kreminės konsistencijos, todėl puikiai tinka ir žaliesiems kokteiliams gaminti. Kitas maišytuvų pranašumas prieš sulčiaspaudes yra lengvas valymas ir visų ingredientų apdorojimas be likučių. Pasirinksite glotnučių plaktuvą, ar sulčiaspaudę, tai priklauso tik nuo jūsų asmeninių pageidavimų ir mėgstamų vaisių bei daržovių rūšių.