Patarimai ruošiant mėsainius

Patarimai ruošiant mėsainius

Prieš keletą metų lietuvių lėkštes ir kepsnines užkariavusi mėsainių mada trauktis nežada. O ir nereikia – įsiminus keletą pagrindinių taisyklių, sultingas grilyje keptas mėsainis gali tapti firminiu vasaros patiekalu! Grilio meistrė, BBQ mama vadinama Halina Bovševič, atskleidžia, kur slypi gero mėsainio paslaptys.

  • Mėsainiui – riebesnė jautiena. Jei gaminsite klasikinį jautienos mėsainį, rinkitės šiek tiek riebesnę smulkintą jauteną – iškeptas paplotėlis bus sultingesnis.
  • Jei mėsa liesesnė, į ją patartina įmaišyti karštu vandeniu perlietus susmulkintus svogūnus, sūrį ar gabaliuką sviesto – tai suteiks paplotėliui drėgmės.
  • Mėsos paplotėlis – storesnis už bandelę. Kadangi kepdamas mėsos paplotėlis susitrauks, išminkytas jis turėtų būti bent 1 cm storesnis už apatinę bandelę.
  • Kad jautiena išliktų sultinga, ant grilio dėkite be prieskonių paruoštus paplotėlius: kai mėsa pasūdoma iš anksto, kepimo metu druska iš jos ištraukia drėgmę.
  • Klasikinio jautienos mėsainio kepimo laikas – po 2-3 minutes iš kiekvienos pusės. Mėgstantiems labiau iškepusią mėsą prireiks 5-6 minučių.
  • Paplotėlį guldykite tik ant gerai įkaitinto grilio – taip jis greitai pasidengs plona plutele, kuri neleis išbėgti skysčiui, tad mėsa išliks sultinga.
  • Ingredientų dėliojimo tvarka mėsainyje: paskrudinta apatinė bandelė, ant kurios tepamas majonezo padažas, traškių salotų lapas, ant jo – mėsos paplotėlis, griežinėliais pjaustyti pomidorai, išilgai pjaustyti marinuoti agurkėliai, mėlynojo svogūno žiedai ir barbekiu padažu patepta viršutinė bandelė.
  • Pasigaminti galite ir išvirkščią mėsainį: bandelės jame susikeičia vietomis su mėsa, tad turime du paplotėlius viršuje ir apačioje bei paskrudintą bandelę viduryje.
  • Tinka ir kepsniai. Ant paskrudintos bandelės puikiai tiks ir ant grilio kepti, plonai pjaustyti jautienos kepsniai, vištiena ar kiauliena.
  • Daržovės vietoj mėsos. Nevalgantys mėsos išbandyti gali daržovių paplotėlius: mėsą juose keičia cukinijos, baklažano ir pomidorų griežinėlių sluoksniai bei svogūnų čatnis.
  • Burokėlių paplotėlis. Vietoj mėsos pasigaminkite burokėlių paplotėlį: stambiai sutarkuokite virtą ar keptą burokėlį, įmuškite kiaušinį, pabarstykite fetos sūriu. Gautą masę gerai išmaišykite, jei ji kiek per skysta, įberkite džiūvėsėlių. Suformuokite paplotėlius, apkepkite iš abiejų pusių ir dėkite ant padažu pateptos bandelės.