patarimai kepant šašlykus ir dešreles

patarimai kepant šašlykus ir dešreles

Šašlykai ir dešrelės – ko gero populiariausi grilio patiekalai. Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos prezidentė, Lietuvoje BBQ mama karūnuojama virtuvės šefė Halina Bovševič, dalijasi patarimais, kaip ir kiek laiko kepti reikėtų skirtingus kepsnius, kaip suverti šašlykus ant iešmelių kad patiekalas būtų sultingas ir skanus bei dar keliomis gudrybėmis.

Ką reikėtų žinoti apie kepimo trukmę?

  • Kepimo laikas priklauso nuo kepsnių tipo. Kepti skirtoms dešrelėms pagaminti užteks ir 8-10 minučių, vištienos šašlykui, sparneliams ir peteliams – 15-20 minučių, o kiaulienos iešmelių aukso viduriukas – 20 minučių.
  • Smeigtuko testas. Kepant būtina atsižvelgti ir į gabaliuko storį – patikrinti, ar jis iškepęs galite perpjovę ar medinio smeigtuko pagalba. Jei šis nesminga lengvai, mėsą dar reikia pakepti.
  • Apverskite kepsnelius. Kepant virš žarijų apversti iešmelius ar groteles – būtina. Taip būsite tikri, kad mėsa iškeps vienodai iš visų  pusių, o riebaliukai nenulašės ant anglių ir neužsidegs – netikėta atvira liepsna gali būti labai pavojinga.
  • Neskubėkite valgyti. Neskubėti reikėtų ir nuėmus iešmus nuo kaitros. Reikėtų leisti mėsai pailsėti puode ar ant padėklų uždengus folija, kol karštis mėsos viduje ir išorėje susivienodins – tai patiekalui suteiks dar daugiau skonio.

Ką reikėtų žinoti kepant šašlykus?

  • Riebesnę mėsą verkite laisviau. Jei kepate riebesnę mėsą, pavyzdžiui, kiaulienos sprandinę ar kumpį – ant iešmo juos galite suverti laisviau. Taip tirpdamas riebaliukas įsigers į mėsą ir suteiks jai papildomo skonio.
  • Sausesnę mėsą verkite glaudžiai. Jei pasirinkote sausesnę mėsą – kiaulienos nugarinę, išpjovą ar vištienos krūtinėlę – mėsos gabaliukus verti reikėtų arčiau vienas kito.
  • Daržovės mėsai suteiks sultingumo. Kepant sausesnę mėsą, ant iešmelių grilio ekspertė kartu pataria verti ir pievagrybius, paprikas, cukinijas, kukurūzų burbuolių gabaliukus ar mažus pomidoriukus – jie patiekalui suteiks ne tik spalvų, bet ir sultingumo.

Ką reikėtų žinoti kepant dešreles?

  • Rinkitės kepimui skirtas dešreles. Jei norite, kad virš žarijų ar laužo pagamintos dešrelės būtų skanios ir nesuerzintų skrandžio, rinkitės tik tokias, kurios skirtos kepti grilyje – tą gamintojai dažniausiai nurodo ant pakuočių
  • Įpjaukite plėvelę. Kad dešrelės nesusisuktų ir neprarastų formos, kepti paruoštas dešreles galima šiek tiek įpjauti. Tačiau to nevertėtų daryti su šviežiomis dešrelėmis – jų plėvelė tam per plona.
  • Smeigtuko testas. Jei nesate tikri, ar dešrelės iškepusios, virtuvės šefė rekomenduoja pasinaudoti mediniu smeigtuku. Įbeskite jį į dešrelę ir stebėkite, kokios spalvos sultinukas išbėga: jei rausvas, dešreles dar pakepkite, o jei šviesus ar bespalvis – patraukite nuo karščio ir dėkite į lėkštę.