Grilio meistrės patarimai sezono pradžiai

Patarimai sezono pradžiai

Grilio sezonas įsibėgėja, o kad pirmieji kepsniai nebūtų prisvilę, Lietuvos Barbekiu kepėjų asociacijos prezidentė, tarptautinių barbekiu konkursų laureatė ir teisėja, Lietuvoje BBQ mama karūnuojama virtuvės šefė Halina Bovševič, dalijasi patarimais, kurie kiekvienam pravers atidarant sezoną.

  • Mėgaukitės lėtu procesu. Nuolat skubančiame pasaulyje kepimas grilyje tarsi priverčia sustoti ir pasimėgauti gamta bei laiku drauge. Todėl pirmasis ir pats svarbiausias grilio meistrės patarimas – neskubėti ir mėgautis procesu stebint, kaip virš žarijų čirška ruošiamas maistas.
  • Pasirinkite tinkamą kurą. Geriausia naudoti sausą lapuočių (beržo, obels ar ąžuolo) medieną, medžio anglį arba medžio anglies briketus.
  • Nenaudokite degiojo skysčio. Kad ugnis greičiau įsikurtų, naudokite specialius uždegimo kubelius ar degtukus, o ne degų skystį – kepsniai gali įgauti jo skonį.
  • Mėsą gabenkite šaltkrepšyje. Ekspertė taip pat pataria mėsos gaminius į iškylos vietą vežti šaltkrepšyje ir laikyti vėsiai, kad jie išlaikytų šviežumą, kokybę ir skonio savybes.

Ką reikėtų žinoti naudojant kepsninę po žiemos?

  • Paruoškite kepsninę po žiemos. Jei žiemą kepsninė atostogavo, reikėtų išmesti pernykštes anglis ir kruopščiai grilį išvalyti, kad neliktų susikaupusios drėgmės. Atidžiai apžiūrėkite, ar jame nėra įtrūkimų, pelėsio pėdsakų ir, jei reikia, surūdijusią metalinę grilio dėžę pakeiskite nauja dar prieš pirmąją iškylą gamtoje.
  • Prakūrenkite kepsninę. Kepsninę prieš pirmąjį sezono kepimą reikėtų prakūrenti.

Ką reikėtų žinoti apie kepimo temperatūrą?

  • Kepkite tik nurimus liepsnai. Mėsą metas kepti tuomet, kai žarijos tampa pilkšvos spalvos. Jos turi žaižaruoti, o ne degti atvira liepsna.
  • Nepurkškite vandens ant mėsos. Jei žarijos užsidega, negesinkite vandeniu ugnies virš kepamų produktų – liepsną užgesinti pavyks, tačiau kartu nuplausite ir marinatą, o su juo – ir patiekalo skonį. Verčiau patraukite iešmelius ar groteles į šoną ir vandens papurkškite tik ant žarijų.
  • Atlikite „rankos testą“. Naudojant įprastą kepsninę, ekspertė pataria atlikti „rankos testą“: ištieskite ranką virš žarijų ir bandykite ją išlaikyti 30 sekundžių. Jei pasidarys per karšta – laikas kepti!
  • Kepant keramikiniame grilyje, iešmelius ar groteles uždėti reikėtų temperatūrai pasiekus 110 laipsnių.