Grilio meistrės patarimai ruošiant šviežią žuvį

Grilio meistrės patarimai ruošiant šviežią žuvį

Ar žinojote, kad prie lašišos labiau dera aplesinai, o citrina vertėtų gardinti tik baltą žuvį? O kad prieskonius reikėtų dėti į skrostos žuvies vidų? Dar daugiau praktinių gudrybių atskleidžia grilio meistrė, Lietuvos Barbekiu kepėjų asociacijos prezidentė Halina Bovševič.

  • Rinkitės specialiai žuviai kepti skirtas groteles. Jei ant grilio ruošiatės kepti žuvį, naudokite dvipuses ar specialiai žuviai kepti skirtas groteles.
  • Prieskonius dėkite į vidų. Prieskonius – česnaką, prieskonines žoleles, citriną ir sviestą – dėkite į išskrostos žuvies vidų.
  • Kad žuvies odelė neprikeptų prie grotelių, jas dėkite ant jau įkaitusio grilio – tuomet žuvies odelė greičiau paskrunda.
  • Pamirškite citrinos ir lašišos duetą! Lašiša yra šiek tiek saldi, tad jeigu jai paruošti naudojama citrina ar jos sultys, dingsta tikrasis šios žuvies skonis. Lašišai gaminti kur kas labiau tinka apelsinas, o citrinas ir žaliąsias citrinas verčiau naudokite su balta žuvimi, pavyzdžiui, dorada.
  • Keptos lašišos skonio savybes pabrėš bazilikas, pesto padažas bei vyšniniai pomidoriukai. Tik prieš kepant pomidorus įpjaukite jų odelę – nuo karščio ji kiek pasitrauks ir išlaikys estetinę išvaizdą.
  • Neperkepkite. Labai svarbu lašišos neperkepti – dings ne tik jos skonis, bet ir naudingosios omega-3 riebalų rūgštys. Kiekvienai pusei pakaks 4-6 minučių, priklausomai nuo gabaliukų storio.
  • Užtepai lašišų didkepsniams. Jei ruošiate lašišos didkepsnius, padenkite juos migdolų riešutų, saulėje džiovintų pomidorų ir prieskoninių žolelių užtepu. Kepant grilyje jis pavirs traškia plutele, kuri padės atskleisti dar nepatirtus lašišos skonius ir aromatus.
  • Žuvies garnyrui – grill daržovės. Ant grotelių ar grilio kilimėlio sudėkite nepjaustytą baklažaną, pomidorus, cukiniją ir paprikas. Kai apkeps, nulupkite odelę, smulkiai supjaustykite ir sumaišykite daržoves. Iš jų suformuokite pagalvėlę, o ant viršaus uždėkite keptą žuvį.