Grilio meistrės patarimai ruošiant jautienos kepsnį

Grilio meistrės patarimai ruošiant jautienos kepsnį

Jei ant griliaus kepti šašlykai kažkam jau pabodo ar šį sezoną norisi išbandyti naujus skonius, grilio meistrė, Lietuvos Barbekiu kepėjų asociacijos prezidentė Halina Bovševič, kviečia ant griliaus paruošti jautienos kepsnį. Tinkamai pasirinkus pagardus, kepimo laiką ir temperatūrą, šis patiekalas netruks tapti vasaros hitu jūsų kompanijoje!

  • Kepimo laikas priklauso nuo jaučio dalies. Jautienos išpjovą, antrekotą ir nugarinę kepti reikia aukštesnėje temperatūroje ir trumpiau,  o krūtininę jautienos dalį – žemesnėje temperatūroje ir gerokai ilgiau. Pavyzdžiui, kad įprastas jautienos išpjovos kepsnys vidutiniškai iškeptų, užtenka ant įkaitintų grotelių iš abiejų pusių jį pačirškinti po 2-3 minutes, tuo tarpu jautienos kumpio top round  didkepsnį – 110 laipsnių temperatūroje kiekvieną pusę po 7-8 minutes.
  • Leiskite kepsniui pailsėti. Nuėmus mėsą nuo kaitros, svarbu leisti jai šiek tiek pailsėti – palikite kepsnį trumpam uždarame inde ir įsitikinsite, kaip kelios poilsio minutės jį pagardins.
  • Brandintą mėsą kepkite trumpiau. Jei kumpis brandintas, galima apsieiti ir be prieskonių ar marinato (arba naudoti jų mažai). Mat brandinimo metu susidarę fermentai skaido mėsos baltymus. Šis procesas ne tik suteikia produktui skonio, bet ir palengvina virškinimą bei reikalauja trumpesnio kepimo laiko.
  • Kaip žinoti, kad jautiena iškepusi? Įsigykite mėsos termometrą – žemiausia maistui tinkamos grilyje keptos jautienos temperatūra neturėtų būti mažesnė nei 35 laipsniai. Jei termometro po ranka neturite, į kepsnį galite įdurti medinį pagaliuką arba jį šiek tiek įpjauti – kuo šviesesnis, skaidresnis mėsos sultinukas išbėga, tuo geriau ji iškepusi.
  • 1 minutės satay.Jei skubate, iš jautienos kumpio galite pasigaminti vienos minutės kepsnelius. Tereikia mėsą plonai supjaustyti, pamarinuoti teriyaki padaže ir suverti ant medinių iešmelių. Įkaitintame grilyje tokiems vėrinukams kepti užteks vos po minutę iš abiejų pusių.
  • Garnyras jautienai. Jautienos kepsnių garnyras gali būti pats įvairiausias – brokoliai, paprikos, bulvės, cukinijos, baklažanai ar lapiniai kopūstai (kale) su trupučiu citrinos ir alyvuogių aliejaus.
  • Prie kepsnio – saldi piurė. Nupjaukite 3-4 česnako galvučių viršūnėles ir pakepkite ant grilio. Tuomet česnaką išspauskite iš luobelių, sutrinkite, pagardinkite pipirais ir šlakeliu citrinos sulčių – iškepęs česnakas įgauna salstelėjusį skonį, o prieskoniai pagardui suteikia pikantiškumo. Ant kepsnio viršaus uždėkite su česnaku sumaišyto sviesto gabaliuką – nuo mėsos karščio jis ištirps ir suteiks papildomo skonio.
  • Prie mėsos – kepti vaisiai. Ieškantiems naujų skonių, prie jautienos didkepsnio verta išbandyti saldų garnyrą: slyvas ar kriaušes perpjaukite pusiau ir pakaitinkite virš žarijų iš abiejų pusių.